BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON

Magyarország legrégebbi és legismertebb télűző farsangi karneválja

A mohácsi busójárás első magyarországi elemként 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján és 2012 óta pedig hungarikumnak is számít.

 

A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnep, amely rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, valamint az afrikai népek szokásaival. Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A monda szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról.

 

A busó öltözete nem változott az idők folyamán: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, lábukon bocskor. A bundát az öv vagy marhakötél fogja össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplő vagy a soktollú, fából összeállított buzogány. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

 

Időpont:  2020. február 23. (Farsangvasárnap)

Útvonal:  Miskolc-M0 és M/-os autópálya – Sátorhely – Mohács és vissza

Utazás:     komfortos, légkondicionált autóbusszal

Min.létszám: 40 fő

 

Program:

Indulás reggel 6.00 órakor Miskolcról, a Búza térről, a Görögkat. templom parkolójából. Találkozás 5.45 órakor. Folyamatos utazás, rövid pihenőkkel a Mohács melletti Sátorhelyre. A magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófája, az 1526-os mohácsi csata emlékére létrehozott nemzeti emlékhely kötelező zarándokhely minden magyar számára. A kis település melletti mezőn mintegy 15 000 magyar katona holtteste nyugszik. Az emlékhely a csata 450 éves évfordulóján nyitotta meg kapuit, 2012 óta pedig hivatalosan a Nemzeti Emlékhely rangot viseli. A fogadóépület alsó szintjén a csatával kapcsolatos bemutató tekinthető meg. A látogató mintha egy régészeti ásatáson venne részt, úgy láthatja a földben rejlő kincseket, fegyvermaradványokat. A legkorszerűbb, interaktív módszerek alkalmazásával ismerhető meg a csatához vezető folyamat, a csata lefolyása és a csatát követő tragikus események sora.

A nap további részét Mohácson töltjük. A Busóudvarban külön Hungarikum negyed és folyamatos színpadi programok várják az érdeklődőket. Végül mindenki kedve szerint vehet részt a farsangolásban, fesztiváli hangulatban.

 

A busók felvonulása délután 14:00 órakor a Kóló téren kezdődik. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Busócsoportok, néptánccsoportok, tamburások szórakoztatják a látogatókat. Szürkületkor a felvonulók visszatérnek a főtérre és a 18 órakor meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a mohácsi Farsangvasárnap. A máglyagyújtást követően indulunk haza.

 

Érkezés Miskolcra a forgalmi viszonyoktól  függően éjfél-1 óra között.

 

A programok sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.

 

Részvételi díj: 12.900 Ft/fő  Előfoglalási kedvezménnyel 2019. dec. 30-ig: 11.200 Ft/fő

 

A részvételi díj tartalmazza az autóbuszközlekedés és az idegenvezetés költségét. Nem tartalmazza a belépődíjakat.

 

Tájékoztató belépőárak:

 

Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhely: 1.500 Ft/fő, diák, nyugdíjas, pedagógus: 1.200 Ft/fő (igazolvánnyal!)

 

Kellemes, élményekben gazdag kirándulást kívánunk!

  • Busó1

  • Busó2

  • Busó3

  • fire-2777580_960_720

  • Mohács1

FONTOS!

Mielőtt megadná az online jelentkezéshez szükséges adatokat, kérjük mindenképpen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF) , a jelentkezéssel kapcsolatos és a hasznos tudnivalókat. Itt találhat információt az jelentkezés menetéről és szabályairól, valamint a befizetéssel kapcsolatos tudnivalókról!
Utazás adatai:

Utazás: Busójárás Mohácson
Időpont: 2020. február 25.
Kapcsolattartó adatai:
Utastársak adatai:

1. utastárs

2. utastárs

3. utastárs

4. utastárs

További utastársak esetén kérjük a "Kérések" mezőben adja meg a neveket!

Az utazási feltételeket elolvastam, magam és utastársaim nevében elfogadom.
Szeretnék feliratkozni a hírlevél szolgáltatásra is!


Biztonsági kérdés