Húsvéti szomszédolás Horvátországban

Szamobor, az édesszájúak városa – Zágrábi óriástojások –

Grabovnicai (Salajland) tündérkert

 

Időpont: 2020. április 9-11.

Útvonal: Miskolc-Jászberény-Budapest-Letenye-Samobor-Zágráb-Grabovnica-Budapest- Jászberény -Miskolc

Utazás:   komfortos, légkondicionált autóbusszal

Szállás:   középkategóriájú szálloda/panzió 2-3  ágyas zuhanyos/WC-s szobáiban

Ellátás:   reggeli, fakultatív vacsora

Min.létszám: 40 fő

 

Program:

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban. Utunk első állomása Szamobor, a Horvátországba csöppent cseh kisvárosA városka a Gradna folyó partján, Zágrábtól 25 km-re nyugatra fekszik. A horvát főváros lakóinak kedvelt kirándulóhelye.  Van itt vár, kápolna, gyors folyású patak, helyi mustár, édesség és bor, kastélyból lett múzeum és a már említett “csehes” főtér, ami tényleg olyan, mintha Csehországban járnánk. A Szent Anasztázia plébániatemplom elől is megcsodálhatjuk a főteret, amelynek összes épülete fokozottan védett.

A gasztronómia kiemelt szerepet játszik Szamoborban. A legendák szerint a helyi Bermet receptjét a napóleoni időkben, francia katonák hozták a környékre. A vörös borhoz fűszernövényeket, déli gyümölcsöket és egyéb titkos összetevőket adnak, így készül az édes-keserű ízű ital. A másik különlegesség, a helyi mustár megteremtői viszont tényleg a franciák. 1808 óta jegyzik a mustármaghoz adott szőlőlekvár kettősét. Marhahúsokhoz, kolbászokhoz és persze a fokhagymával ízesített szamobori kolbászhoz, a češnofkához ajánlják. Az édességek között is van egy helyi ínyencség, a kremšnita, egy krémesféle, amelyet a leghangulatosabb a főtéren megkóstolni, akár egy Bermet társaságában. Szállás a környéken.

2. nap: Reggeli után városnézés a Száva partján fekvő különleges bájjal rendelkező horvát fővárosban, Zágrábban. A történelmi városközpontban láthatjuk a romantikus hangulatú Szent Márk teret a szentről elnevezett gótikus templommal, amelynek színes tetőcserepei a város címerét ábrázolják. Ennek közelében találjuk többek között a horvát parlamentet és a báni palotát is. A barokk épületek között sétálva felfedezhetjük a csodás zágrábi katedrálist, ahol Szent László palástját őrzik, de érdemes megnézni még a horvát nemzeti színházat, vagy éppen a híres Jelasics-teret is.

Húsvétkor a zágrábi óváros utcáira több éve hagyományosan színpompás óriástojásokat helyeznek ki. A két és fél méter magas és másfél méter átmérőjű, egyenként 120 kilós plexitojásokat horvát naiv művészek festményei díszítik, és több országban is kiállították már őket. A húsvéti időszak közeledtével kialakítják a virágágyásokat, amelyekbe a tojások kerülnek, a látvány egyszerűen mesés! A leggyakrabban fotózott helyszín a tojásokkal a város székesegyháza előtti tér, de az óvárosi utcákon többfelé is lehet majd velük fényképezkedni.

A Passion Heritage nevű multikulturális fesztivált 1992 óta rendezik meg ugyanekkor Zágrábban és ennek keretében minden évben több ingyenes koncert, művészeti installáció, színházi darab és folklór esemény látogatható.

3. nap: Zágrábtól mintegy 60 km-re található a Salajland, a Salaj család otthona, ahol igazán húsvéti hangulatba kerülhetünk. Horvátországban eléggé ismertnek számít az a család, amely az elmúlt 15 évben minden karácsonykor látványosan kidekorálja a kertjét és várja a látogatókat. Az utóbbi időben már húsvétkor is érdemes ellátogatni ide, hiszen a négy hektáros gazdaságot több ezer hímes tojás, világító nyuszi és csirke, valamint tojásfák díszítik. A “kiállításon” kívül programok is várják az ide érkezőket. Az érdeklődők hagyományos horvát táncot tanulhatnak, a gyerekeket pedig számos program várja.

Indulás hazafelé alkonyatkor. Érkezés az éjszakai/ hajnali órákban.

 

Részvételi díj: 32.000 Ft + utasbiztosítás

Fakultatív vacsora: 10 euro/fő (Előre kell rendelni, fizetni a helyszínen kell.)

Egyágyas felár: 4.000 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz-közlekedés, a szállás, a reggeli, a felsorolt programok és az idegenvezetés költségeit. Nem tartalmazza a vacsora, a Salajland belépőjegy és az utasbiztosítás díját.

 

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges minden utas részére (gyermekeknek is kötelező)!

 

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

  • cathedral-3914251_1280

  • easter-eggs-2219382_1280

  • willow-2271476_1280

  • st-marks-2705311_1280

  • zagreb-3638284_1280

  • easter-bunny-95096_1280

  • arcades-4227236_1280

FONTOS!

Mielőtt megadná az online jelentkezéshez szükséges adatokat, kérjük mindenképpen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF) , a jelentkezéssel kapcsolatos és a hasznos tudnivalókat. Itt találhat információt az jelentkezés menetéről és szabályairól, valamint a befizetéssel kapcsolatos tudnivalókról!
Utazás adatai:

Utazás: Húsvéti szomszédolás Horvátországban
Időpont: 2020. április 9-11.Kapcsolattartó adatai:
Utastársak adatai:

1. utastárs

2. utastárs

3. utastárs

4. utastárs

További utastársak esetén kérjük a "Kérések" mezőben adja meg a neveket!

Az utazási feltételeket elolvastam, magam és utastársaim nevében elfogadom.
Szeretnék feliratkozni a hírlevél szolgáltatásra is!


Biztonsági kérdés