Húsvéti szomszédolás Horvátországban

Szamobor, az édesszájúak városa – Zágrábi óriástojások –

Grabovnicai (Salajland) tündérkert

 

Időpont: 2020. április 9-10/11.

Útvonal: Miskolc-Jászberény-Budapest-Letenye-Samobor-Zágráb-Grabovnica-Budapest- Jászberény -Miskolc

Utazás:   komfortos, légkondicionált autóbusszal

Szállás:   középkategóriájú szálloda/panzió 2-3  ágyas zuhanyos/WC-s szobáiban

Ellátás:   reggeli, fakultatív vacsora

Min.létszám: 40 fő

 

Program:

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban. Utunk első állomása Szamobor, a Horvátországba csöppent cseh kisvárosA városka a Gradna folyó partján, Zágrábtól 25 km-re nyugatra fekszik. A horvát főváros lakóinak kedvelt kirándulóhelye.  Van itt vár, kápolna, gyors folyású patak, helyi mustár, édesség és bor, kastélyból lett múzeum és a már említett “csehes” főtér, ami tényleg olyan, mintha Csehországban járnánk. A Szent Anasztázia plébániatemplom elől is megcsodálhatjuk a főteret, amelynek összes épülete fokozottan védett.

A gasztronómia kiemelt szerepet játszik Szamoborban. A legendák szerint a helyi Bermet receptjét a napóleoni időkben, francia katonák hozták a környékre. A vörös borhoz fűszernövényeket, déli gyümölcsöket és egyéb titkos összetevőket adnak, így készül az édes-keserű ízű ital. A másik különlegesség, a helyi mustár megteremtői viszont tényleg a franciák. 1808 óta jegyzik a mustármaghoz adott szőlőlekvár kettősét. Marhahúsokhoz, kolbászokhoz és persze a fokhagymával ízesített szamobori kolbászhoz, a češnofkához ajánlják. Az édességek között is van egy helyi ínyencség, a kremšnita, egy krémesféle, amelyet a leghangulatosabb a főtéren megkóstolni, akár egy Bermet társaságában. Szállás a környéken.

2. nap: Reggeli után városnézés a Száva partján fekvő különleges bájjal rendelkező horvát fővárosban, Zágrábban. A történelmi városközpontban láthatjuk a romantikus hangulatú Szent Márk teret a szentről elnevezett gótikus templommal, amelynek színes tetőcserepei a város címerét ábrázolják. Ennek közelében találjuk többek között a horvát parlamentet és a báni palotát is. A barokk épületek között sétálva felfedezhetjük a csodás zágrábi katedrálist, ahol Szent László palástját őrzik, de érdemes megnézni még a horvát nemzeti színházat, vagy éppen a híres Jelasics-teret is.

Húsvétkor a zágrábi óváros utcáira több éve hagyományosan színpompás óriástojásokat helyeznek ki. A két és fél méter magas és másfél méter átmérőjű, egyenként 120 kilós plexitojásokat horvát naiv művészek festményei díszítik, és több országban is kiállították már őket. A húsvéti időszak közeledtével kialakítják a virágágyásokat, amelyekbe a tojások kerülnek, a látvány egyszerűen mesés! A leggyakrabban fotózott helyszín a tojásokkal a város székesegyháza előtti tér, de az óvárosi utcákon többfelé is lehet majd velük fényképezkedni.

A Passion Heritage nevű multikulturális fesztivált 1992 óta rendezik meg ugyanekkor Zágrábban és ennek keretében minden évben több ingyenes koncert, művészeti installáció, színházi darab és folklór esemény látogatható.

Zágrábtól mintegy 60 km-re található a Salajland, a Salaj család otthona, ahol igazán húsvéti hangulatba kerülhetünk. Horvátországban eléggé ismertnek számít az a család, amely az elmúlt 15 évben minden karácsonykor látványosan kidekorálja a kertjét és várja a látogatókat. Az utóbbi időben már húsvétkor is érdemes ellátogatni ide, hiszen a négy hektáros gazdaságot több ezer hímes tojás, világító nyuszi és csirke, valamint tojásfák díszítik. A “kiállításon” kívül programok is várják az ide érkezőket. Az érdeklődők hagyományos horvát táncot tanulhatnak, a gyerekeket pedig számos program várja.

Indulás hazafelé alkonyatkor. Érkezés az éjszakai/ hajnali órákban.

 

Részvételi díj: 32.000 Ft + utasbiztosítás

Fakultatív vacsora: 10 euro/fő (Előre kell rendelni, fizetni a helyszínen kell.)

Egyágyas felár: 4.000 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz-közlekedés, a szállás, a reggeli, a felsorolt programok és az idegenvezetés költségeit. Nem tartalmazza a vacsora, a Salajland belépőjegy és az utasbiztosítás díját.

 

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges minden utas részére (gyermekeknek is kötelező)!

 

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

  • cathedral-3914251_1280

  • easter-eggs-2219382_1280

  • willow-2271476_1280

  • st-marks-2705311_1280

  • zagreb-3638284_1280

  • easter-bunny-95096_1280

  • arcades-4227236_1280

FONTOS!

Mielőtt megadná az online jelentkezéshez szükséges adatokat, kérjük mindenképpen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF) , a jelentkezéssel kapcsolatos és a hasznos tudnivalókat. Itt találhat információt az jelentkezés menetéről és szabályairól, valamint a befizetéssel kapcsolatos tudnivalókról!
Utazás adatai:

Utazás: Húsvéti szomszédolás Horvátországban
Időpont: 2020. április 9-11.Kapcsolattartó adatai:
Utastársak adatai:

1. utastárs

2. utastárs

3. utastárs

4. utastárs

További utastársak esetén kérjük a "Kérések" mezőben adja meg a neveket!

Az utazási feltételeket elolvastam, magam és utastársaim nevében elfogadom.
Szeretnék feliratkozni a hírlevél szolgáltatásra is!


Biztonsági kérdés