fejléc

Rózsavirágzás és a szlovén „tündérváros” ÚJ!

Balaton déli part másként – a kamniki Arborétum – Ljubljana

 

Időpont:

  • 2022. Július 16 - 17.

Utazás: komfortos, légkondicionált autóbusszal

Szállás: középkategóriájú szálloda/panzió 2-3 ágyas zuhanyos/WC-s szobáiban magyar területen

Ellátás: reggeli, fakultatív vacsora

Min.létszám: 40 fő

Program: 

1.nap: Indulás 5.00 órakor Miskolcról, a Búza térről, a görögkatolikus templom melletti parkolóból, találkozás 4.45 órakor. Rövid pihenővel érkezünk meg a Balaton déli partjára.
Első ízben a siófoki evangélikus templomot keressük fel, amelyet Makovecz Imre modern-organikus stílusban tervezett. A finnországi fából épített templomnak mindegyik égtáj felé van egy-egy bejárata. Az északi homlokzat egyszerre hasonlít védelmet nyújtó angyalszárnyakra, és egy szárnyait széttáró bölcs bagolyra.
Majd Balatonföldvárra érkezünk. A magasparton tornyosuló hajóalakú építmény nemcsak a Balaton legnagyobb kilátójaként funkcionál (köszönhetően 25 méteres “árbocának”), de egy két szinten helyet kapó, 400 négyzetméteres interaktív hajótörténeti kiállítást is rejteget. 
A füredi Tagore déli párja a platánokkal szegélyezett, Balatonföldvár díszeként elhíresült, Kvassay Jenő vízmérnök által megálmodott, a kikötő és a Csigaház étterem között található parti sétány. Az arisztokrata villákkal teletűzdelt promenádon 1200 méter hosszan gyönyörködhetünk az északi part vonulataiban. 
Ha van valami, amiért érdemes Szárszóra látogatni, az a József Attila Emlékház, melynek modern kiállítása hazánk egyik legnagyobb költője előtt hajt fejet. Innen, az egykori Horváth-kert Panzióból indult útnak József Attila utolsó estéjén.  2020-ban elkészült egy kültéri, 8 helyszínből álló tematikus sétaút is, a „Vers Utca”, mely egyedülálló élményt nyújt az irodalomkedvelőknek.
Fonyódon a Kripta-villa kávézóban iszunk egy finom kávét, és közben megismerkedünk egy tragikus szerelem történetével és annak bizarr emlékművével. A település panorámasétánya káprázatos kilátással bír a szemben húzódó tanúhegyekre, a tó kék hullámaira, a patinás villasorra, a százéves fákra, a mesebeli szobrokra.  A sok szépség után a szálláshelyünkre utazunk. 

2.nap: Korai reggeli után Szlovéniába indulunk, ahol további szívet-lelket melengető gyönyörűségek várnak ránk.  A Volcji Potok Arborétum Szlovénia legnépszerűbb virágoskertje, Ljubljanától 20 km-re található. A 85 hektáros területén a tavaszi virágok, rodeodendronok mellett 4800 fa, állandó kaktusz- és orchideagyűjtemény, valamint sok más érdekesség várja a látogatókat. A június a rózsák hónapja! Több mint 1150 rózsafajta, több mint 5000 tő rózsa kápráztatja el a látogatót illatával, szépségével! Az arborétum környezete festői! Patakok és tavak kínálnak élőhelyet a vízinövényeknek, állatoknak, a háttérben pedig a Kamnik-Alpok magas hegyvonulatai ölelik körbe a területet. A kertben megjelölt utakat is találunk, amelyek mentén – ahogy mondják – energiapontok vezetnek (hasonlóan a Dobronaki Energiaparkhoz és Varázserdőhöz). A parkban egy nyári kávézó, játszótér, ajándékbolt és kertészeti központ is található. Kényelmesen, kisvonattal is bejárhatjuk a park területét
Mindössze 25 km-re van innen Ljubljana, az apró, varázslatos szlovén főváros. A Ljubjanica folyó mentén épült „tündérvárosban” reneszánsz, barokk és szecessziós épületek egész sorát láthatjuk, gyönyörű hidakkal, parkokkal tarkítva. A Hármas híd a város spirituális központja. A Preseren tér a belváros legforgalmasabb helye, itt található a rózsaszínes árnyalatú ferences templom, az Urbanc-ház, a költő Preseren szobra, a Smalc-ház. Innen indul a Plecnik- árkádsor, mely a Sárkányos hídig tart. Napközben élelmiszerárusok kínálják finom portékáikat, s itt található a szabadtéri piac is.
Hazafelé tartó utunkon –ha még világos van- egy csodás búcsúzó balatoni panoráma vár ránk egy építészeti remekműről, az M7-es autópálya Kőrösvölgyi Völgyhídjáról, amely Zamárdi és Balatonszárszó között húzódik. 
Érkezés Miskolcra a késő éjszakai órákban.  

Részvételi díj: 37.900 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz-közlekedés, a szállás, a reggeli és az idegenvezetés költségét. Nem tartalmazza a belépők, a fakultatív vacsora, az ifa (300 Ft/fő) és az utasbiztosítás díját.

  • Fakultatív vacsora: 4.500 Ft/fő
  • Egyágyas szoba: 6.000 Ft/fő
  • Utasbiztosítás: 1.020 Ft/fő (80 éves korig), Útlemondási biztosítás: a részv.díj 2,5 %-a

Szlovén beutazás: korlátozás nélkül, csak útiokmányra van szükség!

 

Kellemes, élményekben gazdag utazást kívánunk!

Online jelentkezés