fejléc

Zirc – Bakonybél – Tési szélmalmok

Apátságok, Szentkút, Csillagda a Bakonyban

 

Időpont:

  • 2022. Augusztus 06.

Útvonal: Miskolc – Budapest – Zirc – Bakonybél – Tés - Budapest – Miskolc

Utazás: komfortos, légkondicionált autóbusszal

Min.létszám:40 fő

Program: 

Indulás 5.15 órakor Miskolcról, a Búza térről, a Görögkat.templom meletti parkolóból, találkozás 5.00 órakor.
A Bakony megunhatatlan, szépséges völgykatlanjai és szurdokai, csörgedező forrásai, történelmi emlékhelyei a sokadik visszatéréskor is tartogatnak felfedezni valót. Mi a mai napon Bakonybél és Zirc nevezetes helyeit keressük fel.
A Kőris-hegy és a Nagy-Somhegy közötti völgykatlanban fekvő mai Bakonybél környékén 1018-ban Szent István király alapított monostort. Ma is áll a bencés rend Szent Mauruciusz Monostor kolostorépülete és barokk temploma. A monostor látogató részlegében betekintést nyerhetünk az ezeréves bakonybéli bencés szerzetesség hagyományaiba, a most itt élő szerzetesek hétköznapjaiba. Kertjük és gyógynövénypadlásuk várja az érdeklődőket, csak úgy, mint kiállításuk vagy kávézójuk. A bakonybéli apátságot egy 14. századi oklevél úgy említi, mint „abbatia trium fontium de Beél”, vagyis a béli három forrás apátsága.  Ebből tudhatjuk, hogy az itt felfedezhető tó három forrás összeköttetéséből jött létre. A 17. században Borostyán kútnak, majd Hármaskútnak is nevezték. Ma Szentkút néven ismert a kedvelt kiránduló hely, ahol a tóvá duzzasztott Gellért, Günther és Mór névre keresztelt forrásokat parkosított terület veszi körül, árnyékot adó lombos fákkal, díszfű félékkel díszítve. A Szentkút kápolnát 1824-ben építették egy közel 1000 éves kápolna alapjaira. Angol romantikus stílusát a 19. században kapta meg, amely a közelben található élő angol kerthez is jobban illeszkedett. A kápolna környéke 2009 óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike.
A bakonybéli Pannon Csillagdában, hazánk legmodernebb digitális planetáriumában a 8 méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára vetített kép és a térhatású 5.1 hang gondoskodik a felejthetetlen csillagközi élményről. A 800 m² látogató központ főbb elemei: csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, valamint 400 m² alapterületű csillagászati és űrkutatási kiállítás. Megismerhetjük a híres Gibeon meteoritot, antik távcsöveket, Galilei és Newton felfedezéseit, kísérleteit, a tengerészek csillagászati navigációját, az űrkutatás legnagyobb expedícióit: a Holdutazást (Apollo program), és a Mars felfedezését. 
Ezután a „Bakony fővárosába”, Zircre utazunk, amely Magyarország legmagasabban fekvő városa. Zircen találjuk az ország egyik legrégebbi ciszterci apátságát. Gyönyörűen helyreállított barokk temploma ma is a szerzetesközösség liturgikus otthona. Kivételes szépségű az apátság műemlék könyvtára is, amelynek intarziás berendezésű nagytermét szakvezetéssel csodálhatjuk meg. Pihenésképpen kóstoljuk meg a Zirci Apátsági Manufaktúra kisüzemi söreit.
Tés fő látványossága a Dunántúlon ritkaságnak számító szélmalom.
A népi, ipartörténeti műemlékek a Tésre érkező turisták első számú látnivalói. Az udvarban kézi mezőgazdasági eszközök és egy uradalmi kovácsmester eredeti állapotában megőrzött kovácsműhelye is látható. 
Délután 17 óra körül indulunk hazafelé, ahova – a forgalmi viszonyoktól függően - 22 óra körül érkezünk meg. 

Részvételi díj: 15.300 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbuszközlekedés és az idegenvezetés költségét. Nem tartalmazza a belépődíjakat. 

Utasbiztosítás: 260 Ft/fő

Tájékoztató belépőárak:

  • teljes áru 6.100 Ft/fő
  • kedvezményes 4.800 Ft/fő

 

Kellemes, élményekben gazdag kirándulást kívánunk!

Online jelentkezés