portfolio/albania/1.jpg portfolio/albania/2.jpg

Albánia - Macedónia
A „Sasok földje” és Teréz anya szülővárosa

 

Időpont 2021. szeptember 21-26. (6 nap/4 éjszaka)

Útvonal: Miskolc - Ózd - Szerbia - Szkopje - Durres - Kruje - Shokdra - Montenegro - Szerbia - Ózd - Miskolc

Utazás:  komfortos, légkondicionált autóbusszal

Szállás: 1 éjszaka Szkopjéban; 3 éjszaka Durresben, tengerparti szállodában

Ellátás: 4 reggeli, 3 vacsora (albán területen)

Min.létszám: 40 fő

 

Program: 

1.nap: Indulás a hajnali órákban. Vár ránk Európa utolsó titka Albánia! Albánia tipikusan olyan úticél, amelyet meglátogatva az ember rájön, hogy teljesen mást képzelt róla korábban. A „Sasok földje” sok-sok látnivalóval, gyönyörű tengerparttal és vendégszerető emberekkel vár bennünket. Átmenet a keleti és nyugati világ között, és mégis Európa. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel a tranzitszállásra. Szállásunk a 240 méter tengerszint feletti magasságban fekvő Szkopje városában lesz. Este az idő függvényében Szkopje by night esti séta.

2.nap: Reggeli a szálláson, majd városnézés. Szkopje a Macedón Köztársaság fővárosa és egyben legnagyobb városa, nem utolsósorban a 2016-ban szentté avatott Teréz anya szülővárosa.  A Vardar folyó panorámája meghatározza a város – az 1963-as nagy földrengés utáni – mai képét. A város mellett emelkedő Vodnó hegyen található a Balkán legnagyobb keresztje, mely 76 méter magas. Szkopjéban több mecset és épület található a török hódoltság idejéből. A város legfőbb nevezetességei gyalogosan bejárhatók, mint például a főtér és környéke, a Kale erőd, a Kőhíd, a Teréz anya emlékház, és a Sveti Spas templom. Belvárosa érdekes kavalkád, sok különböző építészeti stílus egyvelege, mely talán kissé kaotikus, de ez adja meg a báját is. Városnézésünk során átsétálunk az 1300-ban épült kőhídon is.  Estefelé érkezünk meg az albán tengerpartra, ismerkedünk a környékkel, vacsora, szállás. 

3.nap: Reggeli, majd pihenés, napozás a tengerparton. Fakultatív kirándulás: Tirana-Kruja (Ár: 25 euró/fő, min.25 fő). Tirana városa, Albánia központi részén, az 1613 méteres Dajti-hegy lábánál, a Lana és a Tirana folyók partján fekszik. Gyalogos városnézés során megtekintjük a Et’hem Bey mecsetet, a hozzá tartozó sahat-kula-t (óratorony), a teret szegélyező Opera, a Nemzeti Könyvtár, valamint a nemzeti Történelmi Múzeum épületét. Majd Krujaba utazunk, mely az albán nép egyik nemzeti szimbóluma, Szkander bég szülőhelye és hadiszállása. A bejárható középkori várfalmaradványok, a felújított citadella, valamit Albánia egyik fő látványossága, a szűk sikátoros bazár vár itt ránk. A városban szinte minden látnivaló a nemzeti hős, Szkander bég nevéhez kapcsolódik. Városnézésünk során megtekintjük a bég híres várát, ahol a Szkander Bég Múzeum valamint a látványos, több szinten elhelyezkedő gazdag Néprajzi Kiállítás is található. Szabadidő és vásárlási lehetőség a bazárban, ahonnan szép kilátás nyílik a várra is. Helyi röviditalok (raki), hímzések, szőnyegek, sálak, olajfából faragott kanalak, rézedények és a régi népviselet darabjai mellett Szkander bég szobrokat lehet venni minden mennyiségben. Útban a szállás felé egy rövid pihenőt tartunk Preza váránál. Megismerjük a négy saroktornyos vár történetét, miközben a várból letekintve gyönyörű panorámában lesz részünk. Pihenés, vacsora, szállás az előző napi helyen.

4.nap: Reggeli után Albánia második legnépesebb városában, Durres-ben városnézés. A város legnagyobb látványossága a II. században emelt római kori amfiteátrum és a nézőtere alatti díszes, mozaikokkal díszített kápolna. Délután pihenés, fürdőzés a tengerparton. Vacsora, szállás. 

5.nap: Búcsúzunk az ország egyik legrégebbi városától és legjelentősebb kikötővárosától.  Shkodra város felé indulunk. Rozafa váránál fotószünetet tartunk, és kis tóparti sétára megállunk Shkodra városában, majd átlépjük Albánia–Crna Gora (Montenegro) határát. Montenegró a „Fekete Hegyek” országaként is ismert. A csodálatos Moraca kanyonon keresztül utazunk (buszból láthatjuk Európa egyik legszebb folyóvölgyét). Szerbián keresztül folytatjuk utunkat hazafelé, ahova a hajnali órákban érkezünk meg. 

Az útvonal, a programok sorrendje a helyi viszonyoktól függően módosulhatnak.

Részvételi díj: 78.500 Ft/fő + utasbiztosítás

Tájékoztató jellegű árak:

  • Egyágyas felár: 10.000 Ft/fő
  • Belépők: 18-20 euró/fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz-közlekedés, a 4 éjszakai szállás, a 4 reggeli, a 3 vacsora és az idegenvezetés költségét.  Nem tartalmazza a helyszínen fizetendő belépők, és az idegenforgalmi adó, valamint a fakultatív programok és az utasbiztosítás díját.

FIGYELEM! Szükséges útiokmány: Az utazáshoz a visszautazástól számított 3 hónapig érvényes útlevél vagy kártya alapú személyi igazolvány szükséges!

 

Kellemes kirándulást kívánunk!