Bártfa, a Felvidék ékszerdoboza – Dunajeci tutajozással
Ráadás: a Bártfai Vásár meglátogatása!

 

Időpont: 2021. augusztus 28. 

Utazás: komfortos, légkondicionált autóbusszal

Útvonal: Miskolc - Tornyosnémeti - Kassa - Eperjes - Bártfa - Ólubló - Vöröskolostor - Kassa - Miskolc

Min. létszám: 40 fő

 

Program:
Indulás reggel 6.00 órakor Miskolcról, a Búza térről a görögkat. templom melletti parkolóból, találkozás 5.45 órakor.  Az egykori Sáros vármegye legszebb városába, Bártfára utazunk. A napjainkban kb. 33.000 lakosú város gótikus műemlék polgárházakkal övezett főterét a Szent Egyed templommal, valamint a régi Városházát 2000-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Ezeken kívül az egykori városfalak bástyatornyai, kapui, valamint a város épségben fennmaradt templomai tanúskodnak e gyönyörű kisváros régi dicsőségéről. Bártfa vonzerejét tovább növeli, hogy a Bártfa patak csendes völgyében elterülő Bártfafürdő közigazgatásilag Bártfa városához tartozik. Bártfán tett sétánkat a Világörökség részét képező Városháza-téren kezdjük. Itt áll a gótikus stílusú XIV. századi Szent Egyed plébániatemplom, amelyet az aranyművesek és a város védőszentjéről neveztek el. Az egész várost porig égető sorozatos tűzvészek által megrongált templomot a budapesti Parlament építője, Steindl Imre tervei szerint állították helyre. A sekrestye fölött található kápolna arról nevezetes, hogy a legenda szerint a Bártfán járó Mátyás király itt hallgatta a szentmisét, emiatt a kápolnát Mátyás Király Oratóriumának is nevezik. Az ódon szabad királyi város utcácskái augusztus végén négy napra a Bártfai Vásár immár 670. történelmi és 50. újkori évfolyamára érkező kereskedők, kézművesek és látogatók szokatlan zajától újra feléled. Mi is ebédelhetünk, vásárolgathatunk a vásár színes, programoktól hangos forgatagában. 
Ha nem kerül megrendezésre a vásár, akkor teszünk egy pihentető sétát Bártfafürdőn. A fürdő virágkorát a XIX. században élte, mikor is igazi hírességeket kezeltek itt, például I. Sándor orosz cárt, Marie Luise osztrák hercegnőt, a Sissi néven ismert osztrák császárnét, I. Ferenc József hitvesét. Az ő látogatásának állít emléket a fürdőpark egyik szobra az Astória fürdőház előtt. Gyönyörű szállodák, villák tanúskodnak erről a korról a csodás, virágos parkokban.
Majd a Pieniny Nemzeti Park területére utazunk. A legnépszerűbb – egyben igazi kuriózumnak számító –  kirándulás a tutajozás a fából készült goral tutajokon a Dunajec folyón, amely Európában egyedülálló attrakció. A tutajok a Pieninek szűk, kanyargós völgyén áthatolva jutnak el az Erdős (Lesnica) településtől északnyugatra található végállomásra. A tutaj úsztatása kb. 90 percig tart, ez azonban a vízállástól függően lehet valamivel gyorsabb, de lassabb is. A Dunajec az évezredek során a nyolc kilométer hosszú áttörésben hét éles kanyart vájt a sziklába, ezáltal megtalálva az utat az egymástól légvonalban mindössze három kilométer távolságra lévő két végpontja között. A Dunajec-áttörésben használt tutajok öt darab, egymáshoz erősített ladikból állnak, amelyek hossza 5,75 méter, szélessége pedig egyenként 45 centiméter. Egy-egy tutaj maximum 14 személyt képes szállítani. 
Az Erdős-patak torkolatától mintegy 300 méterre, az egykori faúsztatók útvonalának végén ér véget a tutajozás a Dunejec-áttörését szlovák oldalról megkezdő tutajozók számára. A folyón csak lefelé lehet tutajozni. 
Egy kis sétával érünk el egy jellegzetes goral vendéglőt, ahol vár ránk a busz. A hazaindulás előtt pihenési, étkezési, sörözési lehetőséget biztosítunk. 
Innen indulunk hazafelé kb. 17.00 órakor, ahova kb. 20.30 órakor – egy kis pihenővel – érkezünk meg. 

A tutajozás időjárásfüggő! Ha a körülmények veszélyeztetik az utasok biztonságát, a tutajosok nem indulnak el! A váratlanul bekövetkező eseményekért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

 

Részvételi díj: 9.500 Ft/fő + utasbiztosítás  

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz-közlekedés és az idegenvezető költségeit. Nem tartalmazza a tutajozás és az utasbiztosítás díját.

Fakultatív programok: 

  • Bártfa: Városháza, Sárosi Múzeum: kb. 2 euró/fő
  • Tutajozás: kb. 15 euró/fő (csak előre jelentkezéssel)

 

Kellemes, élményekben gazdag kirándulást kívánunk!