BOGÁCS: MÁRTON NAPI VIGASSÁGOK ÉS BÚCSÚ 2021
bor és gasztronómia

 

Időpont: 2021. november 13.

Útvonal: Miskolc - Cserépfalu - Bogács - Miskolc

Utazás: komfortos, légkondicionált autóbusszal

Min.létszám:    40 fő

 

Bár már beköszöntött az ősz s a hideg idő, Bogácson nem áll meg az élet! Novemberben is kínálnak programot az odalátogató vendégeknek. Színes műsorokkal és finom falatokkal Márton-napi Vigasságokra és Búcsúra várják az érdeklődőket a Cserépi úti pincesoron! A Márton-nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még megengedett a jóízű és gazdag falatozás, mulatozás. Igaz, hogy ma már a böjtöt nemigen tartják, viszont a Márton-napi hagyományok annál inkább újjáélednek. Amint országszerte sok helyen, Bogácson is megemlékeznek Márton napjáról: zamatos újborral, kiváló lúdételekkel és szórakoztató programokkal!

 

Program:

Indulás a reggeli órákban Miskolcról, a Búza térről, a görögkatolikus templom melletti pakolóból.
Első ízben Cserépfalura látogatunk, ahol a falu népi építészetének egyik jellegzetességét, a volt barlanglakások sorát nézzük meg.  A népi gunyoros humor Kisamerikának nevezte el ezt a települést (Berezdalja, Kácsi út). Különös nevét a reformátusok ragasztották rá gúnyból, utalva arra, hogy amíg a falu gazdagabb lakói a világgazdasági válság idején Amerikába vándoroltak ki, addig a szegények tufa-falba ásták lakásaikat, így csak „Kisamerikáig” jutottak. A barlangi életmódnak emléket állító Tájházban megismerhetjük Bükkalja lakosainak életstílusát, lakóberendezését.
Az Art Galéria és Fazekasházban megcsodáljuk a kiállított alkotásokat, vásárlási lehetőség is van, sőt fazekasbemutatón is részt vehetünk. 
A Bogácsi Vigasság eseményei a Cserépi úti pincesoron zajlanak. A bogácsi pincesorok évszázadosak, ennek köszönhető a különleges hangulatuk. Bogács a Bükkaljai Borvidék egyik legjelentősebb központja. A termőhelyi adottságok kiválóak. Bükkalja borai hasonlóak az egriekhez, de valamivel magasabb a savtartalmuk. A borok száraz és félszáraz minőségben készülnek, de az újabb fajtákból (zengő) félédes borok is megtalálhatóak. A kis pincék idegenforgalmi látogatottsága évről évre növekszik. 
Az evés-ivás-nézelődés mellett megnézhetjük a Színészligetet. A park a magyar színművészet nagyjainak állít egyedülálló emléket. A Színészliget első fáit 2009. áprilisában ültették el a Nemzet Színészei, akik rendszeresen rendeznek faültetéssel egybekötött találkozót. A Színészligetben már növekednek pl. Sztankay István, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Törőcsik Mari, Psota Irén fái. 
Vállalkozó kedvűek felkereshetik a kb. 15 perc gyalogos sétára található 140 éves parasztházban kialakított Tájházat, és a település fölé magasodó dombtetőn álló Millenniumi kilátót, ahonnan majdnem teljes körpanoráma nyílik a falura és a Bükkaljára.
A délutáni órákban indulunk hazafelé. 

 

Részvételi díj: 6.500 Ft + utasbiztosítás

 

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz-közlekedés és az idegenvezetés költségeit. Nem tartalmazza az esetleges belépők és a biztosítás díját. Élményekben gazdag kirándulást kívánunk!