portfolio/budapest_fiume/1.jpg

BUDAPEST III.
A Fiumei Sírkert, a Sziklakórház és a Kossuth Múzeumhajó

 

Időpont: 2021. október 2. 

Útvonal: Miskolc - Budapest - Miskolc

Utazás: komfortos, légkondicionált autóbusszal

Min.létszám:  40 fő

 

Program: 

Indulás 7.00 órakor Miskolcról, a Búza térről, a görögkat. templom melletti parkolóból, találkozás 6.45 órakor. 
A Fiumei úti sírkert 1849-es megnyitása óta a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb jelentőségű Nemzeti Emlékhelye, a nemzet történelmében meghatározó jelentőséggel bíró, a nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bíró helyszín.A mauzóleumok és a Fiumei úti sírkert” témájú különleges sírkerti sétán veszünk részt. Sétánk során megismerkedünk a temető történetével, valamint az itt nyugvó személyiségek életútján keresztül a XIX-XX. századi magyar történelemmel is. Többek között megtekintjük a Batthyány-, Deák-, Kossuth-mauzóleumot, és érintjük az 1956-os parcellát is.
A Sziklakórház Atombunker Múzeum 2007-es megnyitása óta elérte az 1 millió látogatói létszámot, 3 éven keresztül a legkedveltebb magyarországi múzeum volt, és kétszer is jelölték a legjobb európai múzeum címre. A Budai Vár alatti termekben megdöbbentő hitelességgel keltik életre a II. világháború, az 1956-os forradalom és a hidegháború történéseit. A működőképes gépészettel, a korabeli berendezési tárgyakkal és a viaszfigurákkal felszerelt létesítmény zegzugos termeiben valódi izgalmakat élhetnek át a látogatók, miközben felfedezhetik a háborús állapotokat, valamint a hidegháború eszközeit eredeti környezetükben. Egy órás túrán veszünk részt élő idegenvezetéssel, amely során a fentieken túlmenően az Atombomba kiállítást is megtekinti a csoport. 
A Kossuth Múzeumhajó kuriózum abból a szempontból is, hogy kiállítótérként és vendéglátóhelyként is üzemel, miközben maga is a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe tartozó egyedülálló értéket képviselő műtárgy. Az ország első számú múzeumhajója, a Duna egyik legöregebb gőzhajója. Az egyedülállóan jó állapotban fennmaradt gőzhajó több mint száz éve, 1913-ban épült az újpesti Ganz-Danubius hajógyárban, a Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Rt. részére. Vízre bocsátásakor még a „Ferencz Ferdinánd Főherczeg” nevet kapta.
A hajótest – az 1953-ban hozzáépített orrot kivéve – még az eredeti, ahogyan a hajóban megtekinthető gőzgép is. A hajó hossza 62 méter, legnagyobb szélessége 16,5 méter. Egy ilyen hajón sétálni önmagában is különleges élmény, de a Közlekedési Múzeum hajómodelljei, kiállításai és programjai révén a hajó az elmúlt két évben egyre népszerűbbé is vált.
Késő délután, 17.00 óra körül indulunk hazafelé, ahova 20.00 óra körül érkezünk meg. 

 

Részvételi díj: 7.300 Ft  

     

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz-közlekedés és az idegenvezetés költségét. Nem tartalmazza a belépődíjakat. 

 

Tájékoztató csoportos belépő árak:

  • Sírkert Séta: ingyenes
  • Sziklakórház: 4.000 Ft/fő, nyugdíjas, diák: 3.000 Ft/fő, gyermek 6-18 év: 2.000 Ft/fő, 70 éven felül: ingyenes
  • Múzeumhajó: ingyenes

 

Kellemes, élményekben gazdag kirándulást kívánunk!