A Dunántúl titkos helyei
Siófoki kitérővel

 

Időpont: 2021. szeptember 18-19. (2 nap/1 éjszaka)

Útvonal: Miskolc - Budapest - Dunaföldvár - Cece - Rétimajor - Simontornya - Ozora - Ságvár - Siófok - Tác - Budapest - Miskolc 

Utazás: komfortos, légkondicionált autóbusszal

Szállás:  középkategóriás szálloda/panzió  2-3-4 ágyas zuhanyos/WC-s szobáiban

Ellátás:  reggeli, fakultatív vacsora

Min.létszám: 40 fő

 

Program:

1.nap: Indulás Miskolcról a kora reggeli órákban Dunaföldvárra. Megtekintjük a vármúzeumot, ahol állandó kiállításként megismerhetjük a török és a magyar világot. Korábbi oklevél alapján 1526. augusztusában II. Jagello Lajos király itt várta be a nemesi csapatokat, majd innen indult, hogy megvívja Szulejmán török szultán hadával a mohácsi csatát. 
Cecén megállunk egy rövid pihenőre, ahol finomságokat lehet vásárolni az út menti árusoktól: fűszerpaprika, savanyúság, házi lekvár, fokhagyma, aszalt gyümölcsök……
Innen nem messze található a Rétimajori Ökoturisztikai Centrum.  Az egykori kovács-, bognárműhelyt és víztornyot vendéglátóhellyé alakították. A Halászcsárdában – ahol minden a halakról szól – akár meg is ebédelhetünk. Az Aranyponty Halászati Múzeumban ősrégi használati eszközökkel és a korabeli halászok mindennapjaival ismerkedünk meg.
Simontornyán a várat látogatjuk meg. A kapu és az öregtorony ma Magyarországon az egyetlen épségben megmaradt reneszánsz együttes a XVI. század elejéről, míg a vár keleti szárnya árulkodik legtöbbet a különböző korszakokról. Napjainkban tornyai időszakos kiálltásoknak adnak otthont.
A nap végén elfoglaljuk szállásunkat

2.nap: Reggeli után az Ozorai Reneszánsz Élményház titkait fedezzük fel a belső udvaron és az emeleti történeti termeken át. Láthatjuk Pipó hitvesének a hálószobáját, a tróntermet, ebédlőt és a vár felszentelt kápolnáját, valamint a gótikus fegyvergyűjteményt. A földszinten 3D filmvetítéssel egybekötött vártörténeti kiállítás vár minket, eredeti régészeti leletek bemutatásával. Hű képet kapunk a török várkatonaság, illetve Ozorai Pipó életéről.
Egy különleges kis ékszerdoboz a következő megállónk. A Ságvár közeli Krista Portán falusi vendégasztal keretében helyi termékek kóstolására és vásárlására van lehetőség. A Pajta tárlat megtekintése során a régi paraszti élettel kapcsolatos használati tárgyakat és iratokat nézhetnek meg a látogatók tárlatvezetéssel. 
Ha már a „magyar tenger” szomszédságában vagyunk, nem hagyhatunk ki egy röpke látogatást Siófokra. Rövid szünetünkben sétálhatunk a kikötőben, megebédelhetünk vagy csak élvezhetjük a parton ülve a nyüzsgő város életét.
Tácon található a Gorsium Régészeti Park, legjelentősebb leleteit és előkerült kőemlékeit állandó kiállítás mutatja be. Mintegy kétórás látogatásunk során fedezzük fel többek között a kőemlékeket, sírköveket, mitológiai jeleneteket, városkaput, városfalat, IV. századi helytartói palotát és főteret, laktanyát, ókeresztény bazilikát és ékes díszkutakat. Programunk végén hazaindulunk, érkezés a késő esti órákban.

Az útvonal, a programok sorrendje az út- és az időjárási viszonyoktól függően módosulhatnak.

 

Részvételi díj: 29.900 Ft + utasbiztosítás

 

Fakultatív vacsora:  kb. 3.000  Ft/fő

 

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz-közlekedés, a szállás, a reggeli és az idegenvezetés költségét.  Nem tartalmazza a vacsora, a belépők, a biztosítás és a fakultatív programok díját.

 

Kellemes kirándulást kívánunk!