portfolio/kazanszoros/1.jpg portfolio/kazanszoros/2.jpg portfolio/kazanszoros/3.jpg portfolio/kazanszoros/4.jpg portfolio/kazanszoros/5.jpg

Hajózás a Kazán-szorosokban – Herkulesfürdői emlék
Dél-Erdély – szászföldi ízelítővel

 

Időpont: 2021. július 28-augusztus. 1.; szeptember 8-12. (5 nap/4 éjszaka)

Útvonal: Miskolc - Tiszaújváros - Debrecen - Nagyvárad - Temesvár - Herkulesfürdő - Orsova - Vajdahunyad - Nagyszeben - Fogaras - Nagyvárad - Debrecen - Tiszaújváros - Miskolc

Utazás:    komfortos, légkondicionált autóbusszal 

Szállás:  Herkulesfürdőn, a Hotel Ferdinándban***(www.hotel-ferdinand.ro),  Déva környékén (Csernakeresztúron) falusi turizmus keretein belül 2-3 ágyas szobákban (pl. https://www.nisztorpanzio.ro/)

A Hotel Ferdinándban kénes vízzel feltöltött fürdő működik, amelynek a használata utasaink részére ingyenes. 

Ellátás:   Herkulesfürdőn reggeli, Csernakeresztúron félpanzió

Min.létszám: 40 fő

 

Program:

1.nap: Indulás kora reggel, 4.00 órakor Miskolcról, a Búza térről, a görögkat. templom melletti parkolóból, találkozás 3.45 órakor. Útközben városnézés, pihenő Temesváron. Érkezés Herkulesfürdőre, az egykori magyar arisztokrácia népszerű gyógyhelyére, amely most is nemzetközi hírű, klasszikus gyógyhelynek számít. Mivel az óvárosban, a központban van a szállodánk, már ekkor is ismerkedhetünk a valamikor fényűző monarchiabeli épületekkel. Vacsora, szállás Herkulesfürdőn. 

2.nap: Reggeli után Orsovára utazunk. Itt rejtette föld alá 1849-ben a magyar Szent Koronát Szemere Bertalan, itt hagyta el Magyarországot Kossuth Lajos. Felbuszozunk a Szent Anna kolostorhoz is, ahonnan gyönyörű rálátás van az orsovai öbölre. Utána fakultatív hajózásra indulunk az Al-Duna romantikus sziklaszorosában, a Kis-Kazán-szoroson keresztül a Nagy-Kazán-szorosig. Felejthetetlen élményt nyújt, ahogy a több kilométer széles Duna alig pár száz méteres folyóvá szűkül. Látogatás Szörényvárra, ahol szépen felújításra került a középkori vár. Herkulesfürdőn megnézzük a monarchiabeli állomás épületét, majd a XIX. század közepén épült díszes villák és nyaralók mentén sétálunk, amelyek mára kissé elhanyagolt képet mutatnak. Ennek ellenére érdemes végigsétálni a Ferenc József és Erzsébet királyné által is igen kedvelt fürdőváros központján és egy kis fantáziával felidézni az akkori idők hangulatát. Az egyik szállodában még a Marcus Aurélius korabeli római fürdők, gyógyforrások találhatók. Vacsora, szállás az előző napi helyen. 

3.nap: Reggeli után Karánsebesen, Hátszegen keresztül Vajdahunyadra utazunk, ahol megtekintjük a Hunyadiak pompás várkastélyát. Útközben felfedezzük Sarmisegetuza római romvárost, majd Gyulafehérvárra utazunk, amely egykor az Erdélyi fejedelemség gazdag, virágzó fővárosa volt. Sétálunk a várnegyedben, felkeressük a Római Katolikus Székesegyházat (itt találjuk több magyar történelmi személyiségünk síremlékét), valamint a Via Principalison pedig a Felső- és Alsó-Károly kaput. Vacsora, szállás Csernakeresztúron 

4.nap: Reggeli után kirándulás a Fogarasi-havasokba. Utazás a 2050 méter magasan fekvő Bilea-tóhoz (felvonóval), a Fogarasi-havasok két legmagasabb csúcsa közé. Útközben a Transzfogarasi országút mentén a Balea-vízesést látjuk. A kerci ciszterci apátság megtekintése után városnézés az erdélyi Szászföld egyik legnagyobb városában, Nagyszebenben.  Az erdélyi szászok régi kulturális és kereskedelmi központja Európa kulturális fővárosa címet érdemelte ki.  A „szász sasfészekként” emlegetett városban gyalogos városnézés keretében keressük fel az egykor gazdag szászok emlékét őrző Óváros nevezetes épületeit: a régi városházát, a Brukenthal-házat... Utána kirándulás a Fogarasi-havasokba. Vacsora, szállás Csernakeresztúron.

5.nap: Reggeli után indulunk Dévára, túra felvonóval „Magos Déva várához”.  Brádon az arany- és ásványérc múzeumot látogatjuk meg, amely több mint 2000 kiállítási tárgyat tartalmaz. A kiállított aranydarabok egytől egyig az itteni Érchegység aranybányáiból kerültek a múzeumba, és a világ legjelentősebb gyűjteményei között tartják számon. Határátlépés Nagyváradnál, érkezés haza a késő esti órákban. 

A programok sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat. 

 

Részvételi díj: 59.000 Ft/fő + utasbiztosítás

 

Tájékoztató jellegű árak:

  • Fakultatív vacsora Herkulesfürdőn: 3.500 Ft/fő/2 alkalommal
  • Egyágyas felár:13.000 Ft/fő 
  • Fakultatív hajózás: kb. 20 euró/fő
  • Belépők: 70 lej, nyugdíjas: 40 lej; felvonó a Fogarasra: 60 lej

 

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz-közlekedés, a 4 éjszakai szállás, a 4 reggeli, a 2 vacsora és az idegenvezetés költségét. Nem tartalmazza a belépők, a hajójegy és az utasbiztosítás díját.

 

Érvényes személyi igazolvány elegendő az utazáshoz. 

 

Kellemes, élményekben gazdag utazást kívánunk!