Parajdi Töltött Káposzta Fesztivál
Erdélyi kiskörút

 

Időpont: 2021. szeptember 16-19. (4 nap/3 éjszaka)

Útvonal: Miskolc - Tiszaújváros - Nagyvárad - Torockó - Szováta - Csíkszereda - Gyimesbükk - Kolozsvár - Nagyvárad - Berettyóújfalu - Tiszaújváros - Miskolc

Utazás:    komfortos, légkondicionált autóbusszal

Szállás:   falusi turizmus keretében, fürdőszobával rendelkező magánházaknál, 2-3 ágyas szobákban

Ellátás:   félpanzió (reggeli és estebéd, bőséges, házias fogások, helyi ételkülönlegességek)

Min.létszám: 40 fő

 

Program: 

1.nap: Indulás reggel 5.00 órakor Miskolcról, a Búza térről, a görögkat. templom melletti parkolóból, találkozás 4.45 órakor. Útban Székelyföld felé először Torockóval, Erdély legnyugatibb székely végvárával és talán legszebb falujával ismerkedünk. Az egykori bányászfalu ma a Világörökség részét képezi. Nem mindennapi látvány a falu fehérre festett házsoraival és a fölé magasodó Székelykővel. Szovátára érkezve egy kis pihenőt tartunk a híres gyógyfürdőhelyen, a meleg vízű Medve-tónál, amely Erdély felbecsülhetetlen természeti értéke. Vacsora, szállás. 

2.nap: Reggeli után Homoródfürdőn-Csíkszeredán keresztül a Gyimesekbe kirándulunk. Útközben fotószünet Máréfalván a csodálatos székelykapuknál. Csíkszeredán megtekintjük Makovecz Imre Millenniumi templomát, majd felkeressük a Csíksomlyói kegytemplomot. Késő délután a Fügés-tetőn át a Tatrosz völgyébe, az 1000 éves határhoz érkezünk. A Gyimesek turisztikai vonzerejét a népművészetek, táncművészet hagyományai jelentik. Az itt élő gyimesi csángók máig megőrizték néprajzi hagyományaikat. Gyimesbükkön látogatás a Rákóczi (Bethlen) vár romjainál, „az ezeréves” határnál és emlékhelynél. Visszatérünk szálláshelyünkre.

3.nap: Reggeli után indulunk a Sóvidékre. Farkaslakán tisztelgünk a nagy erdélyi író, Tamási Áron síremlékénél. Korondon vásárlási lehetőség a kirakodóvásár gazdag kínálatából. A Parajdi Töltöttkáposzta Fesztivál Székelyföld és egyben Románia első gasztronómiai fesztiválja, egy egyedi és jellegzetesen Parajdhoz fűződő esemény. Minden évben szeptember harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre, amikor Parajdra sereglenek azok a csapatok, akiknek legfőbb vágyuk, hogy bemutassák főzőtudományukat a nagyközönségnek. Töltött káposzta illata, zene és barátok csevegése tölti be Parajd központját. A programban néptáncegyüttesek előadásai szerepelnek, népviseleti bemutatók és koncertek. Megkóstolhatjuk a fenséges töltött káposzta remekműveket. Leereszkedünk a parajdi Sóbányába is, mely Székelyföld egyik legkülönlegesebb látványossága. Vacsora, szállás az előző napi helyen.

4.nap: Reggeli után egy rövid sétát teszünk Székelyudvarhely központjában, majd a Mezőségen keresztül utazunk Kolozsvár-Nagyvárad felé. Útközben megnézünk Körösfőn egy jellegzetes kalotaszegi fatornyú, kazettás mennyezetű, gyönyörű varrottasokkal díszített templomot, és elkölthetjük a maradék pénzünket a falu kirakodóvásárában. Érkezés az esti órákban. 

A helyi viszonyoktól, az időjárástól függően a program a fenti kereteken belül változhat.

 

Részvételi díj: 45.000 Ft/fő + utasbiztosítás

 

Tájékoztató jellegű árak:

  • Egyágyas felár: 4.000 Ft/fő 
  • Belépők: teljes árú: kb. 55 lej, nyugdíjas: kb. 50 lej

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz-közlekedés, a 3 éjszakai szállás, a 3 reggeli, a 3 vacsora és az idegenvezetés költségét. Nem tartalmazza a belépők és az utasbiztosítás díját.

 

Érvényes személyi igazolvány elegendő az utazáshoz.

 

Kellemes utazást, maradandó élményeket kívánunk!